Druhy potravín

Mäso

Pretože pes je mäsožravec, mäso spolu s kosťami by malo tvoriť viac ako polovicu objemu jeho potravy. Obsahuje látky dôležité pre jeho zdravý život. Sú to predovšetkým bielkoviny (proteíny), ktoré sú základnou stavebnou zložkou všetkých buniek organizmu. Sú dôležité pre rast a správnu funkciu všetkých orgánov a sú zdrojom energie. Mäso obsahuje 50-80 % vody, 15-25 % bielkovín a 2-50 % tuku, vitamíny A a B, minerály a stopové prvky (vápnik, fosfor, draslík, horčík, sodík, železo).
Surové mäso (svalovina) tvorí asi 50-60 % dávky – najdostupnejšie je kuracie, morčacie, hovädzie, baranie, bravčové a ryby. Vhodná je aj divina, jahňacie, teľacie, králičie, kačacie alebo pštrosie mäso. Mäso by sme nemali nakupovať z pochybných zdrojov!

Mäso (aj kosti), ktoré podávame psovi surové, by malo byť premrazené (aspoň 48 hodín), aby sa zničila väčšina parazitov, ktoré môže mäso obsahovať. Nič sa však nestane, ak psovi podáme čerstvé a nepremrazené kuracie krídlo, pretože všetko mäso na našom trhu by malo byť kontrolované. Pozor si však dávajme pri mäse z nekontrolovateľných zdrojov a pri divine. Takéto mäso radšej uvarme. Dôležité je správne rozmrazovanie mäsa. Malo by sa rozmrazovať pomaly v chladničke, pre rýchle rozmrazenie môžeme použiť mikrovlnku. Nevhodné je rozmrazovanie v lete mimo chladničky a pri vysokých teplotách. Predovšetkým kuracie mäso je veľmi citlivé, rýchlo sa v ňom množia choroboplodné zárodky.
äso psovi podávame pokiaľ je to možné v čo najväčších kusoch, aby pri tom používal zuby, ktoré si tak čistí a zároveň si posilňuje žuvacie svaly. V začiatkoch je možné psovi mäso krájať na menšie kúsky, prípadne ho melieme. 

Najdostupnejšie druhy mäsa 

  • Kuracie mäso – je ľahko stráviteľné, obsahuje približne 20 % bielkovín a málo tuku (asi 3 %). Je vhodné podávať ho pri diéte, pretože má nižšiu energetickú hodnotu.  Kuracie kosti – krídla, krky, kostra sú vhodné pre každodenné kŕmenia ako zdroj kostí.

  • Morčacie mäso – podobne ako kuracie je veľmi ľahko stráviteľné, má rovnaký obsah bielkovín a tuku. Energetickú hodnotu má však oproti kuraciemu vyššiu.

  • Kačacie a husacie mäso – má vyšší obsah tuku (približne 20 %), menej bielkovín (18 %). Je dobre stráviteľné, ale pre vyšší obsah tuku môže spôsobiť hnačku. Výborný zdroj energie.

Z hydinových vnútorností je veľmi vhodná kuracia pečienka, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínu B 12. Kuracia pečienka je vhodná aj preto, lebo kurence sa zabíjajú veľmi skoro a tak ich pečeň nie je tak znečistená toxickými látkami ako pri hovädzej alebo bravčovej. Vhodné sú aj srdcia a žalúdky.

  • Hovädzie mäso – patrí k najhodnotnejším druhom mäsa. Obsahuje 23 % bielkovín, veľké množstvo železa a vitamíny skupiny B. Je zdrojom esenciálnych kyselín, obsahuje len 3-6 % tuku. Môžeme ho podávať šteniatkam od 3 týždňa veku., vhodné je aj pre psov v záťaži a pri rekonvalescencii.  Z vnútorností sú vhodné jazyk, srdce, pečeň, pľúca, obličky, slezina, žalúdok, vemeno aj býčie žľazy.

  • Bravčové mäso – má nižší obsah bielkovín (približne 18 %). Keďže obsahuje veľké množstvo tuku 20-50 %, musíme byť pri ňom opatrní, pretože u citlivejších jedincov môže vyvolať hnačku. Vhodné je pre psov, ktoré potrebujú pribrať, pre psov v záťaži a v zime pre psov žijúcich vonku. Z vnútorností môžeme podávať prakticky všetko (podobne ako pri hovädzích vnútornostiach).

  • Teľacie mäso – je ľahko stráviteľné, obsahuje približne 20 % bielkovín a 3-6 % tuku. Vhodné je pre šteniatka a pri diétach.

  • Jahňacie mäso – obsahuje 16 % bielkovín a približne 10 % tuku. Vhodné je pre šteniatka a pri diétach.

  • Baranie mäso – obsahuje približne 21 % bielkovín, 15 % tuku, má vyšší podiel draslíka, sodíka a železa.

  • Kozie mäso – obsahuje pomerne veľa vody, približne 20 % bielkovín, 7% tuku a je ľahko stráviteľné. Vhodné je pre šteniatka a pri diétach

  • Ryby – hlavne morské ryby sú nenahraditeľným zdrojom minerálov (fosfor, fluór, sodík, morské ryby aj jód), vitamínov (A, B, tučné ryby D) a mastných kyselín. Obsahujú približne 80 % vody, priemerne 17 % bielkovín a 2-25 % tuku. Surové ryby podávame celé aj s kosťami, hlavou a plutvami. Tepelne upravené mäso, na rozdiel od surového rybacie mäsa, musíme vždy vykostiť alebo kosti pomlieť.  Sú veľmi ľahko stráviteľné, preto ich môžeme podávať pri rôznych diétach a aj malým šteniatkam. Niektoré ryby, predovšetkým sladkovodné (kapor, sumček, karas a iné) obsahujú enzým thiaminázu, ktorý zhoršuje vstrebávanie vitamínu B1. Pri častom podávaní takýchto rýb môže mať pes nedostatku vitamínu B1, preto je vhodné pridávať Pangamin.

  • Divina – mäso nie je až tak bežne dostupné. Ide o mäso zo srnčej zveri, jeleňa, daniela, diviaka, divého králika a zajaca atď. je veľmi výživné, obsahuje približne 20 % bielkovín, 3 % tuku. Má vyšší obsah minerálnych látok, vitamínov skupiny B než mäso domácich zvierat. Je veľmi ľahko stráviteľné, pretože obsahuje len veľmi málo tuku. Mali by sme však byť veľmi opatrný a nepodávať mäso z nekontrolovateľných zdrojov., keďže môže byť napadnuté parazitmi.

Vnútornosti

 Mali by sa nachádzať v jedálničku psa, pretože majú vysoký obsah minerálnych látok (železo, vápnik, fosfor), vitamínov A, B, D a približne 17 % bielkovín.

- Pečeň – slúži na detoxikáciu organizmu, ako zásobáreň glykogénu, tvorbu plazmových bielkovín a tvorbu žlče, preto je najlepšie podávať pečeň z mladých zvierat alebo z hydiny. Má vysokú koncentráciu minerálov (zinok, železo, selén, magnézium), stopových prvkov a vitamínov (A, D). Obsahuje veľa tuku, preto môže spôsobiť hnačku.

- Obličky – obsahujú železo, vitamíny skupiny B, vitamín C. Vhodnejšie sú teľacie a bravčové.

- Srdce – svalový orgán, ktorý obsahuje množstvo minerálnych látok (fosfor, železo,vápnik), bielkoviny, vitamíny skupiny B. Obsahuje pomerne veľa tuku, preto treba pri podávaní dávať pozor, vhodné sú kuracie srdcia.

- Slezina – obsahuje veľa železa, vitamínu A a veľa tuku, preto môže spôsobiť hnačku.

- Jazyk – svalový orgán s vyšším obsahom tuku a minerálnych látok.

- Hovädzie držky (žalúdky) – neprané obsahujú aj čiastočne natrávenú rastlinnú potravu, ktorá je pre psa veľmi dobre stráviteľná, preto sú veľmi hodnotné. Psovi by sa mali podávať aspoň 1x do týždňa. Neobsahujú veľa tuku, majú správny pomer vápnika a fosforu.

- Kuracie žalúdky – obsahujú málo tuku, preto sú vhodné aj pri diéte.

- Vemeno – obsahuje veľa tuku a zvyšky mlieka, môže spôsobiť hnačku. Je vhodné pre gravidné a dojčiace sučky.

- Pľúca – nemajú veľkú výživovú hodnotu, obsahujú však veľa vápnika. 

Kosti

Kosti sú nenahraditeľnou súčasťou jedálnička psa, tvoria až 20-30 % z celkovej kŕmnej dávky. Kosti obsahujú minerály; z nich je najdôležitejší vápnik, ktorý je pre psa v tejto forme veľmi dobre využiteľný. Obsahujú aj tuky a v tukoch rozpustné vitamíny. Najdôležitejšou súčasťou kostí je kostná dreň, ktorá je veľmi výživnou zmesou krvou tvorených prvkov obsahujúcich železo.  Kosti poskytujú aj prirodzené antioxidanty proti starnutiu a enzýmy. Podávame ich vždy surové, nikdy nie uvarené alebo inak tepelne upravené (pôsobením tepla sa zmení štruktúra kosti, stávajú sa krehkými, lámu sa aj na veľmi ostré kúsky – sú nebezpečné, môžu minimálne spôsobiť zápchu)!

Podávame len mäsité kosti (vhodné sú hydinové – krídla, skelety, krky, teľacie, bravčové, králičie. Na ohrýzanie podávame psovi veľké kosti (lopatky, stehenné, kĺbové), ktoré samozrejme musíme prispôsobiť veľkosti psa. Psovi, ktorý bol dlhšiu dobu kŕmený granulami  podávame surové kosti až po týždni. Na začiatku podávame menej kostí, vhodné sú mäsité kosti z kuraťa, krky, krídla, stehná. Malým psom a šteniatkam je na začiatku vhodné kosti pomlieť. Psi, ktorí dostávajú okrem inej potravy a j kosti, žijú dlhšie, sú zdraví a odolní voči degeneratívnym chorobám súvisiacich so starnutím.

Prílohy

Tvoria približne 20-30 % z celkovej kŕmnej dávky. Patrí sem zeleninaovocie – v pomere približne 70/30 a obilninové prílohy, vtedy je dávka – 60 % zelenina, 30 % ovocie a 10 % obilninové prílohy. Hoci je pes mäsožravec, ovocie, bylinky a zelenina je súčasťou potravy aj u divo žijúcich psovitých šeliem (čiastočne natrávená prostredníctvom žalúdka uloveného zvieraťa). Dôležité je psovi podávať mechanicky narušenú zeleninu – nakrájanú alebo nastrúhanú, prípadne rozmixovanú. Najlepšie je stráviteľná varená zelenina, ale varom sa väčšina vitamínov ničí, preto je vhodnejšie zeleninu spariť alebo premraziť. Zelenina obsahuje ťažko získateľnú omega-3 esenciálnu mastnú kyselinu, mnoho vitamínov, enzýmov a rozličných antioxidantov a fytochemikálii.

Ovocie obsahuje veľa vlákniny, vitamíny, enzýmy, antioxidanty, minerálne látky. 

Vhodné druhy zeleniny a ovocia:

  • Listová zelenia 40 % – hlávkový šalát, ľadový šalát, rímsky šalát, špenát, čínska kapusta, rucola, mrkvová, petržlenová a zelerová vňať a iné.

  • Ostatná zelenina 30 % – mrkva, zeler, cvikla, petržlen, paprika, paradajky, kaleráb, brokolica, karfiol, cukina a iné.

  • Ovocie 30 % – jablká, slivky, marhule, hrušky, banány, broskyňe a iné.

Občas môžeme podávať obilninové prílohy, ktoré však nie sú také dôležité tak ako zelenina. Najčastejšie sa používajú: ovsené vločky, ryža, krúpy, pohánka, cestoviny, pšeničné klíčky. Obsahujú minerály aj vlákniny, avšak niektoré psy môžu vykazovať znaky alergie na niektoré druhy obilnín. Prejavuje sa to hnačkou a vracaním (v takomto prípade ich nepodávame vôbec).

Iné vhodné produkty 

  • Mliečne výrobky a syry – nie všetky psy ich dobre znášajú. Sú zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, obsahujú vápnik, ale aj pomerne veľa fosforu. Vhodné je kozie mlieko, acidofilné mlieko, tvaroh, biely jogurt, kyslá smotana, zo syrov predovšetkým neochutené čerstvé syry (lučina, cottage), nevhodné sú tvrdé syry (eidam, ementál), pretože obsahujú veľa tuku a soli.

  • Celé vajcia – výborný zdroj bielkovín, vitamínov, minerálov a aminokyselín. Hodnotný je predovšetkým žĺtok, ktorý obsahuje väčšinu cenných vitamínov a minerálov, preto má priaznivý vplyv na stav srsti psa. Skladá sa z 32 % tuku a 16 % bielkovín. Žĺtok je najlepšie podávať surový, bielok varený, pretože obsahuje proteín avidin, ktorý narušuje vstrebávanie vitamínu H. Škrupina je bohatá na minerály, predovšetkým vápnik. Aby ho pes dokázal využiť, je dôležité škrupinu popučiť na prášok a pri podávaní pokvapkať citrónovou šťavou, ktorá pomôže vápnik uvoľniť a vitamín C vstrebať.

  • Ovocné a zeleninové šťavy – cenný zdroj vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Majú čistiace, detoxikačné a regeneračné účinky, posilňujú imunitný systém, dodávajú energiu. Vhodné sú: jablková, hrušková, ananásová, višňová, jahodová, mrkvová, cviklová, zemiaková, paradajková a iné.

  • Oriešky a semienka – dôležité je mechanicky ich narušiť (pomlieť, rozdrviť, uvariť). Vhodné sú: ľanové, sezamové, slnečnicové, dyňové. Z orechov sú to vlašské, lieskové, para orechy a mandle.

  • Oleje – dôležité sú hlavne pre obsah esenciálnych mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže samé vytvoriť. Ďalej obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov v koncentrovanej forme. Najkvalitnejšie sú oleje za studena lisované. Zo živočíšnych je najlepší rybací olej a lososový, z rastlinných olejov sú vhodné slnečnicový, olivový, dyňový, ľanový, pupalkový a iné.

  • Kvasnice (droždie) – zdroj vitamínov skupiny B, obsahujú veľké množstvo bielkovín

  • Morské riasy – obsahujú viac ako 60 minerálnych látok, 21 aminokyselín a jednoduchých a zložitých sacharidov, ktoré podporujú zdravie žliaz. Okrem toho sú prírodným zdrojom jódu. Dostupné sú hnedé morské riasy, červené morské riasy (karagen), sladkovodné zelené riasy Chlorella, podobne ako Spirulina (obdoba chlorelly).

Prečo sme sa rozhodli vytvoriť túto stránku

Sme majiteľmi chovateľskej stanice Welvet Night Dreams, ktorá sa venuje chovu, doteraz pomerne neznámeho plemena, Biewer Yorkshire Terriéra a la Pom Pon.  Musíme sa priznať, že aj my sme, ako väčšina iných chovateľov, donedávna naše slečny kŕmili kvalitnými granulkami rôznych značiek v domnení, že je to pre ne to najlepšie. Po pravde, moc im nechutili a veľakrát nad miskami len tak postávali, kým sa prinútili granulky konzumovať. Neboli sme spokojní so stavom srsti, s množstvom a konzistenciou exkrementov a neskôr sa k tomu pridali aj tráviace problémy. Preto sme sa začali venovať  hlbšiemu štúdiu problematiky zdravej výživy psov. Na internete sme natrafili na viaceré články o BARF diéte, prečítali sme si zaujímavú knižku Kateřiny Novosádovej „BARF krmení psa přirozenou stravou“. Po počiatočných obavách sme aj my prešli na kŕmenie prirodzenou stravou. Zo začiatku sme podávali varenú stravu, postupne sme dobu varenia skracovali a dnes, všetky naše slečny, papkajú surové mäso, ovocie aj zeleninu. Samozrejme, podávame im aj kvalitné prírodné oleje a iné doplnky, ktoré zatiaľ nie sú na našom trhu bežne dostupné. Odmenou sú nám zdravé a krásne sučky, ktoré sa na jedlo tešia – zlepšilo sa ich trávenie, srsť a rapídne sa zmenšil počet exkrementov. Na základe našich pozitívnych skúseností sme sa rozhodli otvoriť si internetový obchod zameraný na niektoré veľmi zaujímavé doplnky prirodzenej výživy našich štvornohých miláčikov, rozšírený aj o produkty niektorých druhov kozmetiky.

BARF – surová strava

Surové mäso, surové kosti, surová zelenina a surové ovocie je najprirodzenejší a najhodnotnejší druh výživy psa, pretože nepodlieha žiadnemu teplotnému spracovaniu (varenie, extrudácia) – obsahuje všetky bioaktívne látky v celom pôvodnom množstve. Aby sme sa vyhli prípadným zdravotným problémom vzniknutým z nedostatku niektorých živín (podobne ako pri doma varenej strave), musíme pri voľbe jednotlivých ingrediencií dbať na vyváženosť a pestrosť surovej stravy. Dôležité je, k surovej a varenej strave, pridávať prírodné doplnky výživy.

S barfom sú spojené niektoré predsudky, ktoré však nie sú pravdivé:

  •  Pes, ktorý žerie surové mäso – stane sa agresívnym. Je to však povera. Opak je pravdou – psi, ktorí sú kŕmení čerstvou potravou, sú spokojnejší a kľudnejší, čoho dôkazom sú skúsenosti tisícok majiteľov psov, ktorí prešli na barf.

  • Kosti sú nebezpečné – ostré úlomky kostí môžu prepichnúť žalúdok alebo črevo. Nie je to pravda. Nebezpečné sú len varené alebo inak tepelne upravené kosti, pretože pri vysokej teplote sa mení ich štruktúra. Kosť začne byť krehká a lom kosti je ostrý. U surových kostí však toto nebezpečenstvo nehrozí. Žalúdočné šťavy psa kŕmeného barfom totiž obsahujú vysoké množstvo kyseliny soľnej, vďaka ktorej sa surové kosti rozložia a do čreva prídu ako hustá kaša.

  • Surové mäso je nebezpečné a pes bude napadnutý parazitmi alebo salmonelou -tráviaci systém psa je prispôsobený na trávenie mäsa a kostí. Zdravý organizmus psa, ktorý je kŕmený surovou stravou má pH žalúdočných štiav 0,7 až 0,9, ktoré škodlivé baktérie, salmonelu, plesne a iné vnútorné parazity zlikvidujú. Okrem toho surové mäso je veľmi rýchlo strávené (približne 24 hodín), preto títo paraziti majú málo času na to, aby sa v čreve zabývali. Dobré je mäso po zakúpení premraziť, potom sa väčšina choroboplodných zárodkov zničí.

  • Len granulami zabezpečíme psovi vyváženú stravu – tvrdia to mnohí odborníci (výrobcovi granulí, veterinárni lekári, predajcovi). Čerstvá strava je však oveľa pestrejšia a pri dodržiavaní určitých pravidiel nie je dôvod obávať sa, že svojmu miláčikovi nedáme všetko čo potrebuje. A čo je najdôležitejšie – je to strava bez konzervačných látok!

  • Surová strava je drahá a časovo náročná – skúsme si porovnať ceny „kvalitných granulí“ (nie granulky z hypermarketov) s čerstvou stravou – zistíme, že kŕmenie psa takouto stravou je lacnejšie ako kŕmenie granulami. Určitou nevýhodou je príprava mäsa (porciovanie, mrazenie), zeleniny a ovocia. Zo začiatku sme v strese, či sme nášmu psovi podali dostatočné množstvo surovej stravy s potrebnými vitamínmi – všetko budeme vážiť, rátať, ale časom sa naučíte správne dávky odhadnúť. Odmenou vám však bude vitálny, zdravý pes, ktorý prakticky netrpí žiadnymi chorobami.

Výhody BARFu

  • takmer žiadny zubný kameň

  • žiadny nepríjemný psí zápach

  • krásna a zdravá srsť psa

  • silný imunitný systém

  • menší objem exkrementov

  • pevné svaly, šľachy a väzivá

  • menej rastových problémov

  • vitalita

  • zdravý pes a dlhší život

  • menej problémov s parazitmi

  • výrazne znížené riziko torzie žalúdka

BARF v praxi

Na začiatku sa každému z nás zdá tento spôsob kŕmenia veľmi zložitým a časovo náročným. Časom však zistíme, že to nie je až také komplikované, pretože všetko záleží len na tom ako si prípravu pokrmu pre svojho psa zorganizujete. Najdôležitejšie je aspoň približne dodržať množstvo a pomery kŕmnej dávky a zostavenie čo najpestrejšieho jedálnička.

 Pomôcky, ktoré nám prípravu pokrmu uľahčia

Pri troche skromnosti nám postačí ostrý nôž, sekáčik (na porciovanie veľkých kusov mäsa a kostí), mlynček na mäso (ak sa rozhodneme mäso alebo kosti mlieť pre šteniatka, staršieho psíka alebo psíka malého plemena), strúhadlo (na spracovanie zeleniny), váhu (kuchynskú, najlepšie digitálnu váhu na stanovenie dennej dávky) a mrazničku (mäso môžeme nakúpiť vo väčšom množstve, naporciovať, uložiť do špeciálnych vreciek alebo nádob určených do mrazničky a zamraziť. 

Čo a ako kŕmiť

Musíme si uvedomiť, že najdôležitejšia je pestrosť podávanej potravy, správny výpočet kŕmnej dávky, počet kŕmení, teplota podávanej potravy a tiež spôsob podávanie potravy.

 Počet kŕmení

Čerstvú potravu pes veľmi rýchlo trávi, preto je potrebné dospelého psa kŕmiť aspoň 2x denne približne v rovnakú dobu (dôvod: aby žalúdok nezostal dlho prázdny). Šteniatka kŕmime 2-5x denne podľa veku, chorých psov kŕmime až 6x denne (pri chorých je veľmi dôležité dodržanie počtu a doby kŕmenia jednak kvôli narušenému hospodáreniu s energiou v dôsledku choroby a tiež kvôli liekom, ktoré pes užíva).

 Teplota potravy

Potravu nikdy nesmieme podávať priamo z chladničky (hrozia tráviace problémy a zápal žalúdka). Musí mať minimálne izbovú teplotu (asi 21 °C). Teplota je dôležitá hlavne pri malých šteniatkach a chorých psoch.

 Spôsob podania potravy

Čerstvá potrava sa môže veľmi rýchlo pokaziť, preto to, čo náš pes nezožerie behom 10-15 minút, zoberieme a uložíme do chladničky.

Prevzaté zo stránky: http://info.barfapes.sk/