Prečo sme sa rozhodli pre BARF - surovú stravu a naše prvé skúsenosti. Posledný rok  mala naša Fannynka stále častejšie tráviace problémy. Napriek tomu, že sme vyskúšali rôzne rada a diéty, kŕmili sme ju kvalitnými granulkami, stav sa nezlepšoval a preto sme sa na radu nášho pána doktora začali čoraz častejšie rozmýšľať nad kŕmením prirodzenou surovou stravou - barfom. Asi mesiac som vyhľadávala a čítala všetko, čo som na túto tému našla na internete a hľadala čo by sa hodilo pre dospelého trojkilového psíka. Rôzne vzorové jedálničky ktoré som predtým našla bolo väčšinou pre veľké plemená a čisto matematický prepočet by nám asi nevyhovoval. Potom som "natrafila" na stránku CHS Welvet Night Dreams. Na ich stránke http://info.barfapes.sk/  som našla odpoveď na väčšinu svojich otázok a bolo rozhodnuté. Budeme kŕmiť barfom.

Prvé dva týždne sme ráno Fannynke dávali tak, ako doposiaľ granulky Acana Adult Small Breed. Po obede surové kuracie prsíčka nakrájané na kúsky, s ryžou, alebo cestovinou, s nastrúhanou koreňovou zeleninou. Na olovrant jedno kuracie krídelko, strednú časť aj s kostičkami. Večer kávová lyžička jogurtu, alebo kúsok syra prípadne varené bielko z vajíčka (raz za týždeň) alebo tvaroh. Hneď od prvého dňa sa Fanny s chuťou pustila do nezvyčajného jedla a miska bola prázdna behom pár sekúnd. Bolo zrejme, že jej chutí.
Po dvoch týždňoch sme granulky prestali dávať a Fanny definitívne prešla na barf. Náš jedálny lístok vyzerá asi takto : Pondelok až piatok ráno 25 - 30 g kuracie alebo morčacie
mäso nakrájané na kúsky s prílohou a so zeleninou, do ktorého jej primiešavame potrebné výživové doplnky (momentálne je to Canvit Natural Line Kelp a Canvit Nutrimin a striedavo púpalkový a lososový olej). Poobedňajšia dávka je podobná, len iná príloha, alebo iná zelenina a mäso je mleté s kosťami. Na olovrant dávame krídelká, syr, jogurt, vajíčko, tvaroh, ovocie... Raz do týždňa máme vnútornosti, kuracie srdiečka, alebo žalúdky a raz do týždňa "hladovku", ale skôr by som tomu povedala bezmäsitý deň. Strava je podobná, ako v týždni, ale namiesto mäska je viac zeleniny, vývar, surový žĺtok... K príprave stravy nepotrebujete žiadne špeciálne náradie, stačí digitálna váha, ostrý nožík a nerezový struhák.
Prvé dni som nerobila nič iné, len vážila porcie, strúhala zeleninu, prekladala v mrazáku misky s mäsom, s kostičkami a s prílohami... No po týždni som si našla spôsob, ako sa to dá zvládnuť ľahko a bez problémov. Teraz to robím takto: Navážim si do potvravinárskej fólie 10 balíčkov
so zeleninou, prílohami, mäsom, na raňajky a obed, ďalších 6 balíčkov krídelká na olovrant a jeden balíček so srdiečkami, zeleninou a prílohou. Balíčky majú váhu po 30 g a v potravinárskej fólii nezaberú takmer žiadne miesto. Týždennú dávku mám v plastovej škatuli 15x25x10 cm. Vždy večer tri balíčky na ďalší deň presuniem z mrazáku do chladničky a odtiaľ ich pár hodín pred podávaním vyberiem. Fannynka je kŕmená barfom ešte len druhý mesiac, takže skúšame, dopĺňame, obmieňame. Určite ešte máme čo zlepšovať, veď literatúry o barfe je fakt veľa. No keď vidím, ako Fannynka nedočkavo uteká k miske a ako jej chutí, už dnes viem, že pri barfe ostaneme naďalej. 

Neberte tieto moje slová ako návod, skôr ako skúsenosti začiatočníka. Ak vás moje riadky zaujali, rozhodne si prečítajte viac o barfe a prípadne to skúste aj vy. Aj na "dogfore" som našla tému Barf a jorkšír , ktorá ma zaujala a inšpirovala, hlavne konkrétne skúsenosti majiteľov jorkšírov, ktorí už dlhšie barfujú. Na tomto fóre  sa dá ohľadom surovej stravy toho nájsť ozaj veľa, len si treba k tomu sadnúť. Pripájam aj pár ďalších odkazov z ktorých som čerpala a ak sa do toho pustíte aj vy, držíme vám palce a vašim psíkom prajem dobrú chuť. Vaša Fannynka